Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Listy a kříže (procházka Olomoucí, 15. října 2011)

Dnešek je v Olomouci jedním z nejkrásnějších dní na procházku, jaké rok nabízí. Podzimní slunce září, a když se správně postavíte, tak ještě hřeje. Studený vítr štípe do tváří tak, že vyvolává od dětství učenou archetypální myšlenku: po příchodu z procházky si v teple a pohodě domova dáte kávu a manželčin, maminčin, či babiččin koláč. V prvé možnosti mi brání život, v druhé a třetí studentský privát, ale nějak to zvládnu. Barevné listí se v paprscích slunce snáší k zemi. Den jako tento vám v podstatě nabízí dvě možnosti: intenzivněji než kdy jindy se přimknout ke své rodině, anebo se naopak se stejnou intenzitou a s o nic menšími blahodárnými účinky úplně odtrhnout od společnosti, spojit se přímo se světem a naprosto filtrovat malichernost, s jakou kolemjdoucí fotografují výzdobu kostela, či hulákají na své bližní v jinak tichém a klidném parku.

 

Šel jsem parkem. Pomalu, pomaličku. Zastavoval jsem se na dlouhé minuty, abych hleděl na odraz slunce ve vodě a v listoví, poslouchal ticho ptáků a nasával vůni podzimu. Je-li člověk správně nalazen, jsou tyhle procházky vždy minimálně čtyřdimenzionální. Jsou přímým expresem do dětství - jako byste otevřeli konzervu s vůněmi a obrazy, s neutuchající fascinací, kterou nosíte u sebe, ani to většinou nevíte. Jsou průzračně jasnými průzory do budoucnosti a po síti mezilidské výměny informací náhledem do všech současností. ("Informace je to, co vám nějak obohatí duši," vyslovil na své přednášce úžasnou definici docent Valček z bratislavské univerzity.) Zde v parku jsem nejvíc za celou trasu své procházky cítil hlubokou vnitřní potřebu klesnout na kolena a pronést modlitbu. Víc než kdy jindy jsem se cítil naprosto spřízněný s modlitbou Terrence Malicka v dokonalém hávu jménem Strom života.

 

Samozřejmě jsem mířil do kostela, stejně jako Malickovi středostavovští křesťané padesátých let. Kostely jsou tím jediným, co církev ve své honbě za privatizací víry udělala správně. Jsou místy s neuvěřitelným potenciálem fascinovat, nástrojem dokonale plnícím účel, který jim církev přiřkla - podrobit celou civilizaci své vůli, ale bezděky stejně dokonale plnícím ten účel, který jim byl halasně připisován, aniž by v něj oni hlásající sami upřímně věřili. Pokud si představíme víru jako síť energie, kostely se přirozeně staly v této síti uzly. Stejně jako jiné náboženské stavby jiných církví, vzývajících jiné bohy po celém světě. S božskostí (kterýžto termín zde vyhrazuji jako souhrn toho Boha i tamtoho boha, jako to, k čemu se odvoláváme, co adresujeme, když se svou vírou nakládáme) se můžeme spojit kdekoli a kdykoli. Ale kostely slouží jako zesilovače, jako komunikační zařízení s naprosto čistým signálem, protože to jsou živá, šepotající místa, která za staletí své existence vsákla do svých zdí neuvěřitelné množství lidské víry a uchovala ji. Samozřejmě, stejně dobře slouží čistá příroda. A nejlépe kombinace obou, proto je mé nejoblíbenější místo na světě na skále uprostřed lesa, na které stojí vysoký kříž.

 

Jedna věc, která s výše zmíněným souvisí, se mi na mém oblíbeném olomouckém kostele zvláště líbí - v určité půvabné harmonii jsou do něj zakomponovány prvky, které ani zdaleka nejsou čistě křesťanské. Na vrcholu oltáře je umístěno sluneční oko egyptského boha Ra, obklopené paprsky. Zvláštní je, že mi na něj pohled a uvědomění padly teprve dnes, po čtyřech letech. Zato nápisu, který je na stropě nad ním, a kterému samozřejmě nerozumím, ale jsem si jistý, že se jedná o hebrejštinu, si všímám pravidelně od své první návštěvy.

 

Měl bych asi nyní vyplodit nějakou pointu, ale to bych snad chtěl od souhrnu procházkových myšlenek moc. Opravdovou pointou celého tohohle pohledu na svět je právě jeho možnost. Zcela jednoduchý návod na vztáhnutí se k fascinaci, kterou nám uspěchanost všedních dnů upírá. Pobídnutí, abyste, přátelé, spěchali ven, dokud ještě svítí slunce. Protože brzy přijdou dlouhé měsíce, kdy pro něj budeme muset sahat do omezených vnitřních zásob.

 

Tenhle text chci věnovat jin a jang odrazům vlastní duše, které jsem v tomto slzavém údolí našel. Prvému, protože by pravděpodobně napsal něco dost podobného, i když maličko lyričtěji; druhé k dnešnímu svátku.

 

Tomu, nakolik (a zda) je duše individuální a nakolik ultimátní (a všichni si neseme její část, jako kousky puzzle, které k sobě tu lépe a tu hůře zapadají) bych rád věnoval některé z příštích zamyšlení.

Autor: David P. Stefanovič | pondělí 28.11.2011 18:31 | karma článku: 6,80 | přečteno: 599x
  • Další články autora

David P. Stefanovič

Média nás ženou přes okraj propasti

Je nejvyšší čas, aby se novináři zastavili a zamysleli. Nesmí nadále podléhat volání davu. Naopak, musí se opět stát jeho průvodci.

7.2.2016 v 23:35 | Karma: 20,26 | Přečteno: 3543x | Diskuse| Média

David P. Stefanovič

Sborník ke stažení zdarma

Vážení čtenáři, stejně jako před rokem, i letos jsme pro vás na Sardenu připravili vánoční dárek: elektronický sborník povídek.

24.12.2013 v 17:29 | Karma: 6,66 | Přečteno: 477x | Diskuse| Kultura

David P. Stefanovič

O nedostatečnosti slov

(Přespříštěroční přípodotek k eseji Listy a kříže z 15. října 2011 a ostatně také k textu Malá česká města z roku pozdějšího.)

8.5.2013 v 20:18 | Karma: 5,66 | Přečteno: 239x | Diskuse| Ostatní

David P. Stefanovič

První muž

První muž

10.8.2012 v 11:03 | Karma: 5,67 | Přečteno: 688x | Diskuse| Poezie a próza

David P. Stefanovič

(bez názvu)

. .

12.4.2012 v 17:44 | Karma: 6,52 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 918x
PRista (či PRičník, jak říká kolega novinář), žurnalista (hlavně recenzent), autor beletrie a poezie (žánru fantastického a žánru existenciálního) a přemýšlitel, především o společnosti, jejím směřování a její duši.