Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naiva, feminismus a láska

Že přihlášením se na předměty, zaobírající se genderem a feminismem, lezu na začátku semestru do jámy lvové, mi bylo jasné hned.

Za prvé funguji v běžném životě v rámci výrazně patriarchálních vzorců (ani ne tak ve vztahu k ženám, tam často spíše naopak, jako ve vztahu ke světu a prožívání obecně). Ono to ani jinak v rodině, která ve svém širším rámci měla ještě nedávno opravdu ztělesněného patriarchu, a kde úzce pojatou rodinnou jednotku tvoří tři muži, pes a jen jedna žena, nejde.

Za druhé jsem i bez bližšího zkoumání (respektive po letmém setkání se na bakalářském studiu v rámci filmové teorie) cítil z feminismu cosi bytostně útočného, před čím je třeba mít se na pozoru. A měl jsem pravdu.

 

Prvé samozřejmě může – a mělo by – být předmětem sebereflexe a sebekritiky. V tom mi mohou zmíněné předměty být nápomocny a musím jim v tom také nakonec přiznat určitý kredit. Minimálně mám pocit, že jsem se naučil nahlížet na sociální a jazykovou realitu z více hledisek (spojení sociálního a jazykového je vůbec něco, nad čím jsem dosud příliš neuvažoval). Že se ale výraznou měrou potvrdilo to druhé – vyjádřil jsem se k tomu už v nedávné eseji Apologie bílého muže – mě naplňuje zármutkem.

 

Vím, že jsem silný romantik (v původním i moderním slova smyslu) a vím, že v dnešní době už to není romantismus (ani romantika), ale prostě naivismus, či – rukavičky dolů – obyčejná hloupost. Měnit se kvůli tomu nehodlám, už proto, že kdyby to tak učinili všichni z nás naivů, společnosti by neměl dále kdo nastavovat zrcadlo. Aspoň na těch výrazně obecnějších úrovních, než na jaké nastavuje feminismus zrcadlo patriarchální společnosti. To je hraní si na písečku, zatímco kolem se otáčí celý Vesmír. Pravda není ve společenské dohodě o tom, kdo má vařit a vychovávat děti, ale v rozhovorech s Nesmrtelnými, jak o tom píše Hermann Hesse v geniálním Stepním vlkovi.

 

Když ve škole poslouchám o názorech a činech slavných feministek, mám pocit, že na lásku (snad jsem dosud dost nezdůraznil, že ji považuji za základní hybnou sílu veškerenstva) by si pohrdlivě odplivly. Je cosi shnilého ve státě dánském a já – a klidně to může být jen můj osobní pocit, proto je tohle čistě osobní esej – cítím, že za tou neustálou, až nesmírně protivnou nespokojeností těch dam je něco mnohem hlubšího než útlak ze strany patriarchální společnosti. Něco z oblasti mýtů a pudů. A myslím, že jde o neschopnost vidět ve světě lásku.

 

Samozřejmě, další velké neštěstí je v reakci, kterou feminismus vyvolává. Dnes se na hodině stala terčem kniha Základy mužského šovinismu od Josefa Hausmanna. Přijde mi jasné, že něco takového nemohlo být ani zdaleka myšleno vážně. Bohužel ale, když jsem si ji prolistoval, bylo mi zřejmé, proč ji nejen feministky (kterým se to prostě hodilo do krámu), ale hlavně česká (mužská) populace vážně vzala. Protože prostě vyjadřuje funkční stereotypy a pomocí těch se přežívá daleko snadněji než pomocí přemýšlení. Což ti idealističtější z nás naivů označují za smutnou pravdu, ti realističtější (sic) toliko za pravdu.

 

Věcí, která mě ale rozesmutňuje neméně než obsahy prezentací o feministkách, je atmosféra, která na oněch hodinách vládne. (Pomíjím šovinistické vtípky, které se spolužáky v zadních řadách trousíme. Minimálně z mé strany, a jsem si dost jistý, že i ze strany ostatních, jsou vyvolány tísní. Asi jako když se pokusíte o vtip o duších zemřelých, zatímco obcházíte prázdný, děsivě tichý dům.) Vidím zvláštní lesk v očích přednášejících spolužaček, skoro jako by dostávaly možnost ochutnat zakázané ovoce, jako by si náhle uvědomovaly, pod jak strašným patriarchálním jhem dosud trpěly a zhluboka se nadechovaly. Akademický kurz feministické kritiky se pak rychle mění v opovržení vším, co zavání mužstvím. Diskutující se stávají hyenami, obcházející se v kruzích a útočících si na krky. Ale vždyť všechny ty lidi znám a vím, že většina z nich má partnery, kterým uvaří večeři a to rozhodně ne proto, že by je k tomu nutily společenské konvence. Oni ostatně mohou uvařit partneři večeři svým partnerkám, víme? A jestli je to spíš vítězství feminismu než vzájemné náklonnosti a lásky, pak, slovy profesora Farnswortha, „I don’t want to live on this planet anymore.“[1]

 

Říkejte mi naiva, který si odmítá připustit, že dnešní realita funguje tak jak hlásají hnutí jako feminismus a pro zdravý „selský“ rozum už v ní není místo, ale jsem hluboce přesvědčen, že žádný vztah, rozhodně ne žádný, ve kterém je přítomna láska, nemůže fungovat na základě genderových a jiných sociálních kategorií. Že na tom, kdo uvaří, opraví pračku, či vymění gumy na autě, se vždycky dá domluvit. Že vztahová dynamika musí chtě nechtě vyplynout sama od sebe a ne na základě toho, co si myslí nějaký akademik. Že žena sama od sebe musí vědět, jaký styl mateřství jí vyhovuje. Že to vždy musí vědět ve vztahu ke svému partnerovi.

 

A hlavně, nejdůležitěji, že by se žilo a dýchalo mnohem, mnohem líp, kdybychom přestali neustále vymýšlet nové a nové důvody, proč se navzájem nesnášet, a zkusili se aspoň občas zamyslet nad tím, že bychom se mohli milovat.

 

 

V Olomouci, 8. prosince 2011

 

[1] „Na téhle planetě už nechci žít.“ Prof. Farnsworth je postava z animovaného sitcomu Futurama.

Autor: David P. Stefanovič | pátek 9.12.2011 16:48 | karma článku: 13,12 | přečteno: 750x
  • Další články autora

David P. Stefanovič

Média nás ženou přes okraj propasti

Je nejvyšší čas, aby se novináři zastavili a zamysleli. Nesmí nadále podléhat volání davu. Naopak, musí se opět stát jeho průvodci.

7.2.2016 v 23:35 | Karma: 20,26 | Přečteno: 3543x | Diskuse| Média

David P. Stefanovič

Sborník ke stažení zdarma

Vážení čtenáři, stejně jako před rokem, i letos jsme pro vás na Sardenu připravili vánoční dárek: elektronický sborník povídek.

24.12.2013 v 17:29 | Karma: 6,66 | Přečteno: 477x | Diskuse| Kultura

David P. Stefanovič

O nedostatečnosti slov

(Přespříštěroční přípodotek k eseji Listy a kříže z 15. října 2011 a ostatně také k textu Malá česká města z roku pozdějšího.)

8.5.2013 v 20:18 | Karma: 5,66 | Přečteno: 239x | Diskuse| Ostatní

David P. Stefanovič

První muž

První muž

10.8.2012 v 11:03 | Karma: 5,67 | Přečteno: 688x | Diskuse| Poezie a próza

David P. Stefanovič

(bez názvu)

. .

12.4.2012 v 17:44 | Karma: 6,52 | Přečteno: 727x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 918x
PRista (či PRičník, jak říká kolega novinář), žurnalista (hlavně recenzent), autor beletrie a poezie (žánru fantastického a žánru existenciálního) a přemýšlitel, především o společnosti, jejím směřování a její duši.